Palou

El poble de Palou es troba al sector septentrional i més accidentat del terme de Torrefeta i Florejacs, d’alt d’un turó de 547 m d’altura que domina la vall del Llobregós. El poble compta amb 60 habitants.

Palou està documentat des de 1042 i té el seu origen en un castell bastit a l’època de la reconquesta de la Segarra, Palou 2per part dels comtes d’Urgell. De l’antiga fortalesa no se n’han conservat restes.
Al centre del nucli hi ha una gran casa de tipus senyorial. Al poble es conserven diversos arcs i passos coberts al nucli antic i cases porxades, entre ells l’antiga porta d’entrada, un pas cobert entre dos arcs apuntats, que condueix a la plaça Major, que està porticada.

L’església parroquial de Sant Ponç de Palou, esmentada des de l’any 1106, està situada fora del clos del poble. PalouDe l’antic edifici medieval es conserven només algunes restes de l’aparell, al mur septentrional i l’orientació. L’actual temple és una obra del gòtic tardà, de planta rectangular i capelles laterals. Conserva un portal adovellat, motllurat a la banda interior, que queda encastat entre un contrafort i una capella. Més modern és el campanar, de planta quadrada.

Pàgina seguent

Deixa un comentari