Tordera

Tordera és un petit poble de 7 habitants, que pertany al municipi de Granyanella, està situat a quatre quilòmetres de Cervera i a 520 m d’altitud.
Tordera és una vila closa i té forma de ferradura, està format per nou cases unides, al voltant d’una petita plaça, que està parcialment envoltada per seients de pedra i s’hi accedeix a través d’un portal.

Tordera

L’església de Sant Pau de Tordera es situa a la part baixa del municipi, davant el portal d’entrada. Presenta una planta d’una sola nau amb capelles laterals, campanar d’espadanya damunt la façana principal i amb coberta a dues aigües.

L’actual església de Tordera es construí durant la segona meitat del segle XVIII sobre una antiga capella.
El mur és de carreus de pedra irregulars, exceptuant la base, les cantonades i el campanar d’espadanya on s’utilitzen carreus regulars. La porta d’entrada està coronada per un arc rebaixat amb la clau decorada amb formes geomètriques circulars. Tordera 2Per damunt d’aquesta, apareix una petita finestra circular per il·luminar l’interior de l’església, per sobre de la qual hi trobem l’escut del municipi de Tordera, afegit durant la restauració duta a terme als anys 90 del segle XX. El campanar d’espadanya està format per dos ulls amb arc de mig punt on estan situades les campanes.

L’interior de l’edifici és cobert per volta de canó amb llunetes, reforçada per arcs faixons que reposen sobre una cornisa. L’absis, tancat per un mur pla, presenta unes pintures contemporànies a l’època de la seva construcció, molt malmeses. Les capelles laterals, amb arc de mig punt i volta d’aresta, estan separades per pilastres adossades a la paret. Als peus hi trobem situat el cor, al qual s’accedeix mitjançant una escala lateral.

Pàgina seguent

Deixa un comentari