Montcortès de Segarra

El petit nucli de Montcortès de Segarra pertany al municipi dels Plans de Sió, té 20 habitants i es troba a 473 metres d’altura d’alt d’un tossal. Es troba al costat de l’Aranyó.
Està format per petites cases de pagès dels segles XVII i XVIII al redòs del majestuós castell de MontcortèsMontcortés i l’església de Santa Anna del segle XVI. L´església de Santa Anna de Montcortès, és un petit edifici del segle XVI amb un campanar d’espadanya, depèn eclesiàsticament de la parròquia de Sedó.

El castell de Montcortès ja existia al 1095, quan el cavaller Guillem Isarn de Trevics el deixà en testament al seu fill. Entre el segle XIII i IV es va substituir l’antic castell per l’edifici que podem veure actualment construit el 1493. L’obra del nou castell va donar com a resultat una majestuosa fortalesa de pedra picada, planta rectangular, una gran portalada de mig punt adovellada, finestrals de tipus renaixentista i galeria d’arcs rebaixats al pis superior. Té dues grans torres bessones quadrades que presideixen la fortalesa que fan encara més gran el contrast entre el castell i el petit nucli de Montcortès de Segarra.

Montcortés 2
Es poden distingir tres parts ben diferenciades, el cos central utilitzat com a habitatge, les dues torres situades a l’esquerra de l’edifici, amb finalitats defensives, i un tercer cos situat a la dreta i de dimensions més petites destinat a usos agrícoles.
La façana principal té una portalada d’accés d’arc de mig punt adovellat, i petites obertures en forma d’espitlleres.
Per damunt d’aquesta, s’alcen tres plantes superiors, la primera presenta finestresMontcortés 3 de mitjanes dimensions i amb poc treball decoratiu, a la segona estava situada la planta noble, presenta tres finestres de grans dimensions amb motllures i brancals decorats i a la tercera planta, hi trobem una sèrie d’obertures en arc rebaixat de petites dimensions juntament amb les restes de tres matacans.
Les dues torres situades a l’esquerra, queden separades entre elles pel cos de l’edifici central, al qual s’hi pot observar una finestra de les mateixes característiquesMontcortés 4 que les situades a la planta noble de la façana principal. Les torres presenten petites obertures en forma d’espitlleres i a la part superior trobem una sèrie d’obertures en arc rebaixat de petites dimensions juntament amb les restes de diferents matacans que ressalten el seu ús defensiu.

Pàgina seguent

Deixa un comentari