La Cardosa

La Cardosa és un poble que pertany al municipi de Cervera, es troba a 511 m d’altura i té 7 habitants. Està situat a quatre quilòmetres de Cervera i consta d’una desena de cases.
Antigament va pertànyer a l’antic municipi de la Prenyanosa juntament amb Castellnou d’Oluges, Malgrat, Queràs i Sant Miquel de Tudela.

La Cardosa 2La petita església de Sant Pere o dels Sants Apòstols es troba a ponent de la població. És d’origen medieval, però ha estat reformada en èpoques més modernes, com el campanar de cadireta o que no tingui absis. És d’una sola nau, s’hi accedeix per una portada d’arc de mig punt adovellat, parcialment coberta per un contrafort.

El castell de la Cardosa és un edifici de grans dimensions de planta quadrangular. Consta de planta baixa, dos pisos i golfes. La porta principal és d’arc de mig punt adovellat, està precedida per tres esglaons i queda flanquejada per dos contraforts atalussats que hi ha només a nivell de planta baixa.

Es té notícies del nucli des del segle XI, quan formava una quadra La Cardosao explotació agrícola sota el domini de diversos castlans i cavallers. L’any 1232 el poble de la Cardosa era propietat de Ramon Hug i de la seva muller Brunissenda, que era filla del notari Jaume Ferrer, de qui hi ha constància que l’any 1269 els Cardona donaren una important carta de franqueses a un grup de cerverins perquè s´establissin al pla de la Cardosa, concessió amb nombroses llibertats i exempció de prestacions senyorials.

El 1398 la Cardosa esdevingué carrer de Cervera, l´any 1452 va passar mitjançant compra a Guillem de Tàrrega i a la fi de l´antic règim pertanyia als Montull de Tello.

Pàgina seguent

Deixa un comentari