Guissona

El municipi de Guissona, té 18,10 km2 d’extensió, es troba a 484 m d’altura i té 6717 habitants. Un dels punts més elevats del terme és la Creu de Condomines (535 m), al límit septentrional amb el terme de Torrefeta i Florejacs. El municipi és drenat per la capçalera del torrent del Passarell, que neix a la font de l’Estany i desguassa per la dreta al Sió. Els principals nuclis de població d’aquest municipi són Guissona i el llogaret de Guarda-si-venes. Comprèn, a més, l’antiga quadra de Fluvià i el disseminat de Tapioles.

Portal de l'Àngel
Les principals comunicacions de Guissona són la carretera de Cervera a Guissona (L-311), la carretera de Tàrrega a Guissona (L-310), la carretera de Guissona a Ponts(L-313) i la Carretera de Guissona a Solsona (C-451) . També s’hi pot arribar mitjançant l’autobús.

La vila de Guissona, situada a la part central del municipi, és a l’esquerra de la riera del Passarell. Conserva part de la muralla; trossos de llenços de carreuada i la porta N de l’antiga muralla medieval el Portal de l’Àngel.
La plaça major és porticada i molts carrers de la vila són enllosats. L’església arxiprestal de Santa Maria fou bastida el darrer quart del segle XVIII per l’arquitecte Feliu Borràs. El nou temple substituí una edificació anterior que tenia el seu origen en una col·legiata agustiniana. De l’església vella es conserven només la capella de la Mare de Déu del Claustre i la del Sant Crist.

Les restes arqueològiques més antigues del passat de Guissona són el poblat situat a l’actual plaça del Vell Pla i potser a Capdevila. La datació d’aquest poblat es remunta a principi de l’edat de Ferro (segle IX – VIII a. C.) Posteriorment es transformà en la ciutat romana de Iesso.

Deixa un comentari