Ratera

Ratera és un poble situat al municipi dels Plans de Sió, a la comarca de la Segarra. Està situat a la dreta del Sió entre els termes de Concabella i Sisteró. Té 4 habitants i està a 400 metres d’alçada.

El poble de Ratera té una estructura de vila closa, s’hi entra per un portal que dona a una petita plaça empedrada amb un pou on donen totes les cases ben disposades. Amb el portal, s’aconseguia que el poble quedés resguardat de manera que només l’església quedava fora del tancament. A l’entrada del poble, encara es pot veure a la portalada, els golfos de les portes que tancaven el poble.
L’església de Ratera està dedicada a Sant Llorenç, va ser refeta al segle XVIII i recentment ha estat reconstruïda per un veí del poble i al voltant hi ha fet uns jardins.

Ratera

Prop del poble es troba el Castell de Ratera, que havia estat part de la baronia de Concabella. A partir del segle XVI, els Erill esdevenen els amos del castell de Ratera i el van convertir en un castell-molí, un edifici que unia el caràcter de residència senyorial amb la finalitat industrial.Ratera 2
El castell, que avui en dia està restaurat,. és un edifici de cos rectangular i de quatre plantes. S’han conservat les façanes gòtiques i romàniques, la torre quadrada, una altra de cilíndrica i altres petites torretes.

Al voltant del poble es poden trobar moltes sitges que eren aixopluc i amagatall en temps de la guerra dels carlins. Aquestes sitges tenen forma de tenalla i allà s’amagava el blat, coses de valor i fins i tot bestiar.

Entre Ratera i Concabella hi ha l’ermita de Sant Vicenç.

Pàgina seguent

Deixa un comentari